Področje visokotlačnih čistilcev je zelo dobro pokrito, kar nam pove velika izbira naprav na trgu. Kar je po eni strani dobro po drugi pa ne, saj imamo posledično dilemo za katerega visokotlačnega čistilca se bomo odločili.

Visokotlačni čistilci se razlikujejo po parametrih, kot so moč, pretok vode, način delovanja, oblika in različni priključki. Moči čistilcev se gibljejo od 1500 PSI oziroma 100 bar in nad 3000 PSI oziroma 230 bar. Če bomo čistilec uporabljali za domačo uporabo zadostuje moč 2800 PSI oziroma 190 bar, če pa bomo čistilec uporabljali za industrijsko uporabo, pa moramo kupiti močnejšega. Več info o visokotlačnih čistilcih na http://www.gitas.si/kategorija/dom-in-vrt/visokotlacni-cistilniki/.

Uporaba visokotlačnih naprav je skoraj brez omejitev, saj so od 10 do 50 krat močnejši kot običajen vodni curek. Dobra lastnost visokotlačnih čistilcev pa je tudi ta, da porabijo do 80 odstotkov manj vode. Najpogosteje napravo uporabljamo za pranje avtomobil in motorjev, avtodomov in prikolic, različnih koles in gum, vrtnega orodja, vrtnega pohištva, ograj in balkonov, poti in betona, zunanjih stopnic, bazenov in fasade hiš.

Čistilce ločimo glede na delovanje, na električne in bencinske visokotlačne čistilce. Bencinski se v visoki meri uporabljajo za industrijsko uporabo. Ko uporabljamo električni visokotlačni čistilec moramo obvezno paziti na dobro zavarovanje pred električnem udarom, zato moramo pred vsako uporabo preveriti brezhibnost električnega vodnika. Veliko proizvajalcev zato odsvetuje uporabo podaljškov, saj lahko na mestu, kjer je priklop pride do udora električne napetosti.

Visokotlačni čistilci, ki delujejo na toplo vodo imajo v napravi posodo, ki pred izpustom vode pod visokim pritiskom to tudi segreje. To pomeni, da so tovrstni čistilci dražji, ker morajo imeti močnejše motorje. Zato doma malokrat srečamo takšen čistilec.

Močnejši kot je čistilec, ter boljši, kot ima pretok hitreje opere delovno površino. Zato se moramo pri nakupu vprašati za kaj vse bomo potrebovali visokotlačni čistilec. Na primer, če bomo potrebovali čistilec samo za občasno pranje avtomobila, nam ne bo potrebno kupovati čistilca z visokim vrednostmi površinske moči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *